Hogyan növeld az Instagram követőtáborodat (és mégis miért jó ez neked)?

Csillagok, szívek, lájkok... Ma már egy Airbnb szobát se tudsz úgy foglalni, hogy ne legyen valamiféle értékelésed a jövendőbeli szállásadóid számára.

Már nem a biólógia jegyeid átlaga és plusz pontjaid száma a lényeg, mint az iskolában, hanem a megbízhatóságodé, a pontosságodé, az, hogy mennyire dolgozol keményen, mennyire vagy segítőkész, és persze, a leggyakoribb: hogy mennyire vagy népszerű. 

Követőket és lájkokat persze még a tinilányok is szeretnek gyűjteni a legújabb tükrös szelfijükkel, de ha szeretnél beindítani egy honlapot, vagy más módon pénz keresni az interneten, érdemes minél több embert megfognod a közösségi oldalakon. 

More...

Én elsősorban az Instagramra koncentrálok, mert azt találtam eddig a leghatékonyabbnak (mégis, használ innen bárki Twittert?), és az utazásaimról készült fotóim, amiket megosztok Instagramon, erősen kapcsolódnak a témához, amivel foglalkozom. 

Épp ezért megosztok veled néhány tippet, amivel növelheted az Instagram követőid számát - és vele együtt azokét is, akiket érdekel, amit csinálsz. 

1. A felhasználóneved

​Mint sokan mások, régebben én is a saját nevemet használtam felhasználónévként. Persze, ha kiemelkedően jó a profilod és sok időt szánsz rá, vagy már ismertebb a neved (vagy márkaneved), ez is működhet.

Az én esetemben ez nem így volt, ezért a blog indulásával egyidőben 'digitalisnomad'-ra változtattam a felhasználónevemet.

Mivel többet elárul a témáról, mint a saját nevem, ráadásul eléggé hasonlít az angol 'digital nomad' szóra, szinte azonnal elkezdett pár ember követni, hiszen már ezzel az új névvel már megjelentem, ha valaki rákeresett a kifejezésre. 

​Ebből következik a következő pont:

2. A téma​

Ha valakinek nagyon tetszik a kép, amit feltöltöttél, jó eséllyel rá fog kattintani a profilodra, hogy megnézze a többi képedet. 

​Nagyobb az esélye, hogy elked majd követni téged, ha a többi képed is hasonló.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy mindig ugyanarról kell posztolnod, de ha egy fekete-fehér, művészi képed miatt érkezik valaki a profilodra, de a többi képeden a kiscicáid játszanak, amit a mobiloddal vettél fel, kicsi az esélye, hogy úgy dönt, látni szeretné a jövőben az összes képet, amit kiteszel. 

Amellett, hogy legyen összefüggés a képeid között, fontos, hogy kapcsolódjon a weboldalad, webshop-od, YouTube csatornád (és így tovább) témájához. Ha ételekről írsz, éttermet reklámozol vagy főzöl, akkor ehhez kapcsolódó képeket tölts fel, másról ne. 

Így az, aki a profilodra kattint, mert látott egy ínycsiklandó desszertet vagy rövid recept videót, valószínűleg érdeklődik a téma iránt, tehát nagyobb az esélye, hogy a célközönségedbe tartozik.

De hogyan fog minél több ember megtalálni? 

3. A hashtag-ek

Biztos te is észrevetted, hogy minél több képet lájkolsz egy adott témában, annál több hasonló képet és videót fog mutatni neked az Instagram. Ebben pedig elsősorban a hashtag-ek segítenek, vagyis a kis cimkék, amiket a képleírásba írsz a kettőskereszt (=hash) után. 

Sokan emellett ​rá is keresnek azokra hashtag-ekre, amik érdeklik őket, például egy márkára, ha épp várásolni készülnek, egy városra, ha utazni készülnek, egy étel nevére, ünnepekre inspirációért vagy csak a hangulatért, és így tovább. 

​Épp ezért számít, hogy mit írsz a kettőskereszt után.

Ha rákeresel egy-egy hashtag-re, meg tudod nézni, hogy korábban hányan használták azt. Ha nagyon kevesen, valószínű, hogy az a szó ritkán jut az emberek eszébe, tehát nagy eséllyel rákeresni is ritkán szoktak.

A másik véglet, ha egy hashtag túl gyakori, például #love #picture #holiday​ és így tovább. Az ilyen szavakat több milliószor használták már (a #love hashtag-et már több mint egymilliárdszor!). 

Az ilyen sokat használt hashtageket másodpercenként használja valaki. Tehát az adott hashtag alatt a "Most recent" vagyis legfrissebb képek alatt nagyjából pár másodpercig leszel te. Ha valaki csak fél órával azután keres rá a szóra, hogy használtad, már esélytelen, hogy megtaláljon.

Próbálj megtalálni az arany középutat. 

Hány hashtaget használjak? 

Az Instagram jelenleg képenként 30 hashtag-et enged használni. Érdemes ezt kihasználni, hogy minél több szó alatt megtalálható legyél. 

A legfontosabb szabályok

  1. Ne használj olyan szavakat, amire senki nem keres rá. Sokan teljes mondatokat használnak hashtag-ként, ezeknek általában semmi értelme. 
  2. Törekedj rá, hogy minél szűkebb, a témához kapcsolódó szavakat használj. Ha nincs ötleted, milyen szavakat használj, ez az oldal segíteni fog.
  3. Használj 20-30 hashtaget. Minél több, annál nagyobb eséllyel találnak rád. Persze olyanokat, amik szerinted érdeklik a célközönségedet. 
  4. Használj magyar hashtageket is, ha magyar közönséget gyűjtesz. Azt viszont nem javaslom, hogy csak magyar szavakat válassz, mert sok magyar felhasználó, főleg a fiatalabb korosztály, ugyanúgy angol szavakra keres rá. 

4. A képleírás

Még mielőtt​ nekiesel a hashtageknek, írj valami "emberit" is a képről. A legjobb, ha valami hosszabbat is tudsz írni, esetleg felteszel egy kérdést, amire a követőid tudnak válaszolni. A képed népszerűsége a kommentek számáról is függ. 

Persze, a rövidebb leírás is megteszi, de ha egyből a hashtag-ekkel kezded, sok emberben azt a benyomást keltheted, hogy kizárólag a lájkgyűjtés miatt posztoltál. 

5. A profilod leírása 

Ha betartod ezt a pár szabályt, amikor új képet vagy videót posztolsz, sokkal több ember fog a profilodra kattintani, ezért fontos, hogy a profilod leírása is egyértelmű legyen. 

Ráadásul, ez az egyetlen hely Instagramon, ahová linket írhatsz.

A blog indulásakor ezt a leírást használtam: 

instagram követők és leírás digitális nomád

A link a blog kezdőlapjára vezetett, ahol a hírlevélre feliratkozók letölthetik az ígért anyagot. 

És hogy működött-e? Íme a holnapra érkező, magyar emberek száma, mielőtt átcseréltem a leírásomat. 

instagram látogatottság digitális nomád

Az indulási hónapokban ennyien érkeztek Instagramról az oldalra a fent látható egy linknek köszönhetően

A holnapra érkezésen felül sokan ezek közül az emberek közül fel is iratkoztak a hirlevelemre, és többen érdeklődő üzenetet is írtak.

Számomra itt vált világossá, hogy érdemes az Instagrammal foglalkoznom.

Épp emiatt kezdtem el mostanában mással is kísérletezni.

6. Legyél aktív! 

Bár határozottan sokat jelent, ha az eddigi lépésekre figyelsz, gyors eredményt nehéz így elérni. 

Ha azt szeretnéd, hogy minél hamarabb megtaláljon a célközönséged, keress rá te is a témádhoz kapcsolódó hashtagekre, profilokra, helyszínekre, és kezdd el ezeknek az embereknek lájkolni a bejegyzéseit, kommentelni a képeik alá és követni őket, persze csak, ha tényleg úgy érzed, kapcsolódik a témádhoz. 

7. Ha nincs időd....

Nem lenne kerek ez a bejegyzés anélkül, hogy ne szóljak pár szót a robotokról. 

Ezek az automata lájkoló-követő robotok semmi mást nem csinálnak, mint hogy a 6. lépésben leírtakat helyetted elvégzik. 

Persze, beállíthatod, hogy milyen embereket szeretnél megcélozni, melyik országban, milyen érdeklődési körrel, és bár az automata kommentelést túlzásnak tartom (hogy tudnál kommentelni hitelesen egy olyan kép alá, amit sosem láttál?), én nem ellenzem, hiszen még ebben az esetben sem fog senki akarata ellenére lájkolni, követni téged, vagy a linkedre kattintani a leírásodban. 

Még ebben az esetben is csak az fog követni, és csakis szabad akaratából, akinek tetszik a profilod, amihez persze továbbra is követned kell az 1-5. lépésben leírtakat. 

Mire jó még a sok követő? 

Amellett, hogy sok követővel sok embert tudsz egy bizonyos oldalra irányítani, ha rendszeresen posztolsz valamit, azzal emlékezteted is a követőidet saját magadról, vagy a márkádról. 

Ez akkor is jól jön, amikor éppen valami újat szeretnél bejelenteni (pl. új cikket írtál vagy új youtube videót töltöttél fel, esetleg új termék jelent meg a webáruházadban), amit egy egyszerű bejegyzés formájában közölni tudsz a már meglévő követőtáboroddal is. 

De ha nem is szeretnéd a saját holnapodat, márkádat kiépíteni, vannak olyan cégek, akik pont téged keresnek. 

Mivel sok cég felismerte, mennyire népszerű az Instagram, hajlandóak fizetni is azért, ha kiraksz egy képet az Instagram profilodra, amin épp pl. a ruhájukat viseled, vagy a bögréjükből iszol.

Az, hogy mennyit lehet ezzel keresni, attól függ, hány követőd van - a legtöbbször párezer a minimum.

Néhány oldal, ahol lehet ilyen cégeket találni: 

Te használsz Instagramot? 

Neked van Instagram profilod, amit aktívan használsz? Szoktál figyelni ezekre a részletekre, amikor feltöltesz valamit, esetleg átirányítod a követőidet valahová?

Remélem, néhány info a hasznodra válik. Kommentben várom a visszajelzésedet! 

Ez is érdekelni fog!
No related posts for this content

About the Author

Amikor épp nem a legújabb bejegyzésemet írom a honlapra vagy marketing projekteken dolgozom, akkor egy új országban kutatok egy nyugodt hely után, ahová leülhetek inspirálódni - vagy épp csak egy jó kávéra.

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: