Mit jelent az, hogy digitális nomád? - Digitális Nomád Blog

Mit jelent az, hogy digitális nomád?

Néhány évvel ezelőtt, amikor ezt a blogot kezdtem, alig volt pár ember Magyarországon, aki hallotta már a "digitális nomád" kifejezést. Szinte egy cikket sem lehetett találni a témában, és a legtöbben vagy nevettek a szokatlan szókapcsolat hallatán, vagy felvont szemöldökkel várták a magyarázatot.

2020-ra a Google már több mint százezer találatot ad ki erre a kifejezésre.

Feltűnt a napokban, hogy sok ember számára még mind a mai napig nem világos ez, ezért úgy döntöttem, összefoglalom, miről is van szó. 

More...

Honnan ered ez a kifejezés?

Ha hiszitek, ha nem, a digitális nomád kifejezés egyáltalán nem új. A Wikipédia szerint legelőször Tsugio Makimoto és David Manners 1997-es 'Digital Nomad' című könyvében lehetett találkozni írásban ezzel a kifejezéssel.

Gondoljatok bele, milyen lenne egy ilyen gépet bedobni a hátizsákba, a betárcsázós internetről és a Nokia telefonról nem is beszélve... 🙂 Valaki mégis elképzelhetőnek tartotta a helyfüggetlen életmódot már a '90-es években is.

Maga a digitális nomád életmód (bár maga a kifejezés konkrétan nincs említve) Tim Ferris 2007-es "Négy órás munkahét' című könyvének megjelenése után kezdett igazán terjedni. Alig akad olyan, aki több mint 5 éve dolgozik online, helyhez kötöttség nélkül, de nem olvasta a könyvet. Sokan ennek a könyvnek köszönhetik, hogy rájöttek, lehetséges helyfüggetlenül élni és közben elég pénzt is keresni a megélhetéshez.

De mégis mit jelent?

Oké, ennyi elég a történelemórából. Jöhet a definíció.

1. Digitális: Azaz digitális eszközöket és technológiát használó, pl. számítógép, telefon, tablet; internet.

2. Nomád: kóborló, folytonosan helyváltoztató, nem letelepedett személy. A nomád oda vándorol, ahol épp a legkedvezőbbnek tartja a körülményeket. Átvitt értelemben jelentheti azt is, hogy nem szükséges az állandó lakhely/munkavégzési hely az életvitelhez.

Tehát digitális nomád az, aki állandó lakhely/kijelölt munkavégzési hely nélkül, a modern, digitális technológiát használva végzi a munkáját, keresi a pénzét. 

(Nem egyenlő az utazó munkákkal (pl. pilóta, sofőr, idegenvezető), ahol a munka megszabja, mikor és hol kell lenni, és onnan mikor kell máshová utazni.)

Ezt mára már annyira sokféleképpen lehet megtenni, hogy egy kicsit mindenkinek mást jelent a fogalom.

Sokan nagyon szigorúan veszik, és csak azokat nevezik digitális nomádoknak, akik gyakran (havonta-kéthavonta), mindent összepakolva új városba, sőt országba költöznek.

Nincs állandó lakhelyük, az útlevelük rongyosra kopott, és talán egy nagyobb hátizsákban elfér az összes holmijuk.

Rendszeresen előadásokra járnak és co-working irodákból dolgoznak. (Meg ehhez hasonló sztereotípiák. És nem, még ők sem dolgoznak függőágyból)

digitális nomád helyfüggetlen svájc

A kihagyhatatlan fotó!

Tehát vannak, akiknek az, ha valaki letelepedett, a saját otthonából, esetleg gyerekek mellett dolgozik, és csak nyaralni utazik el párszor egy évben, nem számít digitális nomádnak.

Sokaknak egyenesen degradáló ez a címke. Ahogy egyre inkább bukkannak fel a YouTube videókban magas szirtekről ugráló, tengerparton laptoppal heverésző fiatalok, akik azt hirdetik magukról, mennyire kevés munkával gazdagodtak meg milyen rövid idő alatt (#passiveincomelife), és mennyire sajnálják szegény otthon ragadt társaikat, akik nem hagyták ott az egyetemet, és a fal nélküli, sötét irodában, vízen és kenyéren élve töltik a szürke hétköznapokat, úgy kezd ez a kifejezés egyre elcsépeltebb, negatívabb jelentést hordozni. (Sok esetben ráadásul távol áll a valóságtól az, amit hirdetnek magukról). 

A legtöbb nomád persze nem így él, normálisan dolgoznak, mint bárki más, és nem ócsárolják azt, aki tőlük eltérő választást hozott.

A másik ok, amiért sokaknak degradál ez az elnevezés, az, hogy egyből egy csöves hátizsákos "nagyutazóra" asszociálnak. Egy negyvenes, sikeres üzletember, aki helyhez kötöttség nélkül végzi a munkáját, nem feltétlenül szeretné ezt a képet közvetíteni magáról.

Gyakori félreértés, hogy a digitális nomádság egyfajta munka. Bevallom, ezért is írok keveset, ugyanis sokat még mindig azt gondolják, azért, mert digitális nomád vagyok, egyből munkát is tudok adni. Ez nem valami beszervezős MLM party. De még csak nem is egy munkaköri leírás, vagy pozíció. Senkinek sem digitális nomád a hivatása. Vannak írók, fordítók, marketingesek, szerkesztők, fejlesztők, programozók, adatrögzítők, tanácsadók, tanárok, könyvelők, designerek, fotósok, mérnökök, webshop-tulajdonosok.... ezek munkák, pénzkereseti források. A digitális nomádság pedig egy életforma. 

Mit jelent számomra?

Nem vagyok oda a szigorú címkézésért, főleg, ha az korlátoz, és ellentéteket, vitákat szül.

Az én definícióm szerint mindenki digitális nomád, akinek a munkája bárhonnan végezhető, és megvan a szabadsága, választása ahhoz, hogy eldöntse, mit szeretne kezdeni ezzel a lehetőséggel. Beutazni a világot egy hátizsákkal, vagy otthon maradni, hogy több idő jusson a gyerekekre? Távmunkára váltani a munkaviszonyt a cégnél, szabadúszó projekteket vállalni vagy egy saját céget létrehozni? 

Nem számít. Nem vagyunk egyformák, ezért mindannyiuk számára más az előnye. Ha egyformán, egy szigorúan megszabott sablon szerint próbáljuk élni a "nomád" életet is, akkor hol a szabadság - és az egyéniség?

És hogy mit jelent nekem az életforma? Számomra a szépsége nem abban rejlik, hogy utazunk, ha kell, ha nem. Épp ellenkezőleg. Ha ez érdekelne, véghez vittem volna azt gyerekkori tervemet, amikor még idegenvezető szerettem volna lenni Thaiföldön. Akkor mondtam le a tervemről, amikor meghallottam, milyen áldozatokkal is jár egy ilyen munkavégzés: a stabilitás és magánélet teljes hiányával. Az utazás nem opció, hanem kötelezettség. Digitális nomádként viszont én döntöm el, mikor utazok - és mikor nem!

A legnagyobb előnye a kifejezésnek, hogy összeköt másokkal.

Ahogy már egy 2017-es bejegyzésben is írtam: amikor először hallottam a kifejezést, nagyon örültem neki! Addigra már másfél éve dolgoztam online, azt gondolva, nehéz lesz olyan barátokat az országokban, ahová utazom, akik hozzám hasonlóan töltik a mindennapjaikat. Az, hogy találkoztam a kifejezéssel, ajtót nyitott a közösség megtalálásához. Nem vagyok egyedül! Sőt, bármilyen országba is költözöm, egy egyszerű Google/ Facebook kereséssel meg tudom találni a környék nomádjait. Nem más ez, mint egy hasznos kulcsszó a kereséshez.

Ennek köszönhetem, hogy rátaláltam a Chiang Mai-i közösségre is; a Nomad Summitra; találkoztam nomádokkal a világ minden pontján - ezért nem vagyok magányos

Más kifejezések

Találkozhatunk a következő kifejezésekkel is: helyfüggetlen vállalkozó, szabadúszó, freelancer, home office-ban dolgozó, helyfüggetlen, távmunkás, wifi nomád, online munkavégző.

A gond ezekkel, hogy nem mindenki vállalkozó vagy freelancer; nem minden home office-os utazhat el pár napnál hosszabb időre, és a legtöbb kifejezés szigorúan magában foglalja a munkavégzést. Sok nomád köszöni szépen, elvan a munkájával: erre a közösségre az emberi kapcsolatok, a közös élmények, a tapasztalatcsere, az inspiráló beszélgetések és a szórakozási lehetőségek miatt van szüksége.

Talán a "helyfüggetlen" (vagy angolul "location independent") jobb kifejezés a fentiek összefoglalására, de mint minden, ez is csak egy címke - igazából nem számít, mi hangzik jobban, ha egy másik szóhasználat elterjedtebb. Keress rá Facebook-on a "helyfüggetlen"/"location independent" közösségekre, majd a "digitális nomád"/"digital nomad" csoportokra, és meglátod, miből van több. Ezután eldöntheted, magányosan mérgelődsz egy kifejezés talán nem túl pontos használatán, vagy inkább élvezed, amit ez a közösség nyújtani tud.

Te mit gondolsz?

Legalább egy éve tervezem megírni ezt a cikket, de mindig halogattam, egyszerűen azért, mert nem tartottam fontosnak a szigorú definiálást. Rájöttem azonban, hogy sokaknak tényleg tele még a feje kérdőjelekkel a témával kapcsolatban, sőt, talán először hallanak erről. 

Ez a cikk viszont csak egy vélemény, és a tiédre is kíváncsi vagyok. A cikk alatt tudsz kommentelni, számodra mit jelent a digitális nomád kifejezés! 

>