Könyvkiadás Amazonon I. – A történetmesélés szerelmeseinek - Digitális Nomád Blog

Könyvkiadás Amazonon I. – A történetmesélés szerelmeseinek

Van az az égető vágy, hogy elmondanád, leírnád, tudatnád a világgal mindazt, ami a fejedben van; emlékek, történetek, képes csodák amiktől hevesebben ver a szíved.

Ez a hívogató hang, hogy mindezt megoszd, már ott cseng a füledben, de hogy a tintába öntött gondolataidat idegenek olvassák, talán megijeszt.

Ez nem ismeretlen számomra sem, és szentül hiszem, hogy minden író, költő és mesemondó meg kellett küzdjön ezzel alkotói élete aranyvörös hajnalán.

Ha már átestél ezen, merre tovább? Ha már a méregfogú kritika épít s nem rombol, ha már igaz szívvel írsz, meg sem hallva kételkedőt és kétely keltőt, mit kell tenned, hogy álmaid félénk csírája zöldellő formába robbanjon és ezerszínű virággal ünnepelje győzelmed napját?

Engedd meg, hogy egy egyszerűbb hangnemre váltva adjak kulcsot pár ajtóhoz. Amit olvasni fogsz, sokak számára lehetőséget, másoknak akadályt jelent.

Teljesen rajtad áll, hogy Te miként látod majd.

More...

Kiadni egy könyvet

Nem a hagyományos útról szeretnék beszélni, hanem arról, hogy hogyan adhatod ki a könyvedet te magad, kőszívű kiadók követelései nélkül, egész egyszerűen feltöltve a munkád egy világszerte népszerű internetes könyváruház oldalára.

Tudod, hogy ez nem lehetetlen, eleget hallottad már, hogy szabadúszó írók sikereket értek el, a könyveiket e-book formában olvasók ezrei töltötték le.

De tulajdonképpen hogyan is működik ez?

Az első lépés természetesen az, hogy írj. Regény, mesekönyv, szakácskönyv… bármi, ami érdekel, egy téma amiről szívesen beszélnél. Találd meg a hangod, a stílusod, adj képeket, illusztrációkat, verselj, idézz, írj dalokat: te döntesz.

Második lépésben gondold ki a formátumot. Úgy értem, papírra nyomtatott könyvet szeretnél, digitálisan letölthetőt, vagy netán lexikon-jellegű keményborítósat? Széle-hossza? Az oldalszám, a szavak száma is fontos, de erről majd később

Most jön a legjobb rész. Találj egy webáruházat, ahol szívesen látnád a könyved. Természetesen lehet másként is hozzáállni, például hol adhatnád el a könyved a legnagyobb darabszámban, a legjobb áron, a leghamarabb, és így tovább. Rendben, viselkedjünk felnőttként egy pillanatra, és tegyük fel, hogy tulajdonképpen pénzért csináljuk mindezt. Ez esetben az egyértelmű válasz, hogy a világ legforgalmasabb, legkedveltebb online könyváruházán keresztül kell kiadnunk a könyveinket.

Amazon Kindle Direct Publishing

Az Amazon jelen állása szerint NEM tudsz magyar nyelven könyvet kiadni. Oké, ez nem jelenti azt, hogy nem írhatsz magyarul. Sőt, fel is töltheted a munkádat magyar nyelven, minden gond nélkül. A borítót is megszerkesztheted hatalmas magyar szavakkal a közepén.

Ám ahhoz, hogy a böngésző vásárló ráleljen a könyvedre a milliónál is több iromány között, már a legelején be kell állítanod néhány nagyon fontos dolgot. Például, hogy milyen nyelven íródott a könyv. Ez ott van egyből az első a lap tetején. Nem lehet átugrani. Az Amazon által felkínált opciók közt a magyar nyelv pedig nem szerepel - így a keresőmotorok sem fogják magyar nyelvű könyvként javasolni a művedet.

Ezután a könyved címe, kiadás száma, az író neve (vagy írói álneve), majd egy rövid összefoglaló a könyvedről. Az utóbbi tulajdonképpen a legnehezebb feladat. (Legalábbis nekem.)

Most jön a kritikus pont, amihez, ha teheted, kérj segítséget egy szakembertől, vagy olyantól aki jártas a témában. Ugyanis most hét kulcsszót kell írnod: hét szót ami a könyvedet jellemzi. Ez nagyon fontos, hogy őszinte legyen. Egy papagájnevelési segédletet nem fogsz olyan kulcsszavakkal eladni, mint “erotikus képregény”, csak mert azokat jobban veszik. Logikus, hogy a helyes kulcsszavak segítik majd a számodra ideális vásárlót hogy rátaláljon a könyvedre.

A legjobb, hogy tulajdonképpen ezek nem csak szavak lehetnek; kifejezéseket is írhatsz, egy egész mondatot akár. Gondolj arra, hogy hogyan keresne rá az olvasni vágyó a könyvedre.

Tipp: ne ismételd a szavakat. Ha egy szó már szerepel a címben, leírásban, vagy egy másik kulcsszóban, használj más, odaillő szót!

Hasonlóan fontos a következő lépés, ugyanis itt döntöd el, hogy milyen kategóriában képzeled el a könyved. Az Amazon kettőt enged választani.

A keresőben úgynevezett filtereken keresztül a vásárló leszűkíti a találatok listáját, vagyis mondjuk az űrben játszódó romantikus kalandregényed valahol a “fiction/sci fi” kategóriába kéne, hogy kerüljön.

Tipp: tekintsd ezt úgy, mint a címkéket a sarki könyvesbolt polcai felett. Gondolj arra, Te vajon hol keresnéd ezt a könyvet?

És íme a termék

A következő lépés, hogy az írott anyag feltöltésre kerüljön. Hogy a cikket viszonylag rövidre fogjam, most nem térek ki az elfogadott formátumokra, vagy az Amazon által felkínált ingyenes szerkesztő programra, ami átalakítja a dokumentumod egy emészthetőbb, e-book formára.

Ha ezekkel kapcsolatban kérdésed van, vagy elakadtál, szívesen segítek itt.

Amint a könyved feltöltésre került, lehetőséged van beállítani az eladási árat. Ne kapkodd el, olvasd végig figyelmesen! Az Amazon ugyanis eltérő opciókat ajánl majd a jogdíjadat illetően, továbbá lehetőséget ad, hogy a könyved egyfajta "online könyvtár" program része legyen (Kindle Unlimited), ahol jelen állás szerint több mint 100 milló Amazon tag olvashatja.

Tipp: ez az online "kölcsönzés" különösen hasznos, hogy a könyved és vele a neved megismerjék.

Minden kész? Katt a gombra és most várunk...

... a publikálni kívánt könyved ugyanis elbírálásra kerül, ami eltarthat pár óráig, akár egy napig is. Ezután automatikusan kikerül a könyv az Amazon polcaira. Semmi más dolgod nincs most már, csak reklámozni a művedet.

Na, eddig egyszerű volt. Most jön komplikáció, de fel ne add itt nekem!

Emlékszel, amikor azt mondtam, hogy nem adhatsz ki könyvet magyarul?

Angol nyelven írt könyvekkel bárkit elérhetsz

Csavarjuk ezt meg és tegyük fel a kérdést úgy, hogy "de miért is akarnál?" Nem kell, hogy anyanyelvi szinten beszélj angolul ahhoz, hogy könyvet adj ki. Valós tény, hogy a legtöbb kisregény, romantikus novella, erotikus novella, ami angolul jelenik meg, bizony nem angol anyanyelvűek által íródott. Indiaiak, filippínók, még afrikai internetezők is növekvő számban írnak más nevében angolul és keresnek ily módon pénzt.

A lehetőség adott, a magán könyvkiadás pedig teljesen ingyenes. Ám az internetes sztráda olyan hihetetlenül forgalmas, írók és olvasók számában egyaránt, hogy a sikerhez elengedhetetlen, hogy minél többen tudjanak Rólad és a könyveidről.

Figyelem! Mostantól elérhető a Könyvkiadás ingyen, gyorsan Amazonon kurzus!

​De hogyan tegyél szert több látogatóra, vásárlóra?

Hogy alátámasszam a fentebb írottakat, két adatot emelnék ki:

  • Az első, hogy a magyar nyelvet ugyan majdnem 14 millióan beszélik, de még mindig csak valahol a 70. helyen végez a listán. Ezzel szemben angolul, ami kétségkívül a nemzetközi nyelv, ma 983 millióan beszélnek, és ennek mindössze egyharmada az anyanyelvi angol.
  • A második fontos tudnivaló, hogy az internet mai állása szerint, nem meglepő módon, az angol a legszélesebb körben használt nyelv (az internet több mint 60% angol, a maradék 40% pedig a világ összes többi nyelve együtt).

Konklúzió: Ha angolul adod ki a könyvedet, nem csak az angolul beszélő országok, hanem az egész világ a célközönséged lehet. Emellett angol nyelvterületeken sokkal elterjedtebb már az eBook / Kindle vásárlás, mint Magyarországon. Biztos vagyok benne, hogy erre már te is gondoltál.

Hasznos linkek:

...ahol, természetesen angolul, olvashatsz további fontos részleteket, közvetlenül a kiadótól.

...segítek neked megtalálni a hiányosságokat a nyelvtudásod illetően, legyen bármi is a célod az angol nyelvvel.

Ne várj arra míg valaki azt mondja, hogy készen állsz. Csak vágj bele!

>