5 tévhit a digitális nomád életmódról | DigitálisNomád.com

Te is digitális nomád szeretnél lenni? Ezt olvasd el előbb!

Szóval úgy érzed, ez a neked való élet. A digitális nomád címszónál is a te arcodat képzeled el a szótárban. Bele akarsz vágni.

Érthető: határtalan szabadság, véget nem érő utazás, napsütés.. szinte már hallod a tenger morajlását az irodai ősöreg nyomtató nyikorgása helyett. 

Mielőtt már rohannál is előkeresni a hátizsákodat a szekrény mélyéről, hadd mutassak neked pár tipikus mondatot, amivel már biztosan te is találkoztál a itt-ott neten, amikor az online munkákról olvastál.

More...

1. Holnaptól be se menj a munkahelyedre

Sok online munkát hirdető oldal elfelejti megemlíteni azt a jelentéktelen apróságot, hogy online munkát szerezni legalább olyan nehéz, mint hagyományos állást. 

Ha találsz is valamit, kicsi az esélye, hogy azonnal keress is olyan ​jól vele, mint a munkahelyeden keresnél.

Ha pedig saját weboldalt, netes vállalkozást szeretnél beindítani, ez hatványozottan igaz.

Egy weboldalnak rengeteg idő kell, hogy rendes pénzt kezdjen hozni, főleg, ha nincs tőkéd reklámokra, fejlesztőkre, ütős marketingre​, designerekre...

Kivételek, mint mindig, vannak - lehet hogy te pár nap alatt találsz egy olyan netes munkát, amiből meg is tudsz élni, de nem ez a gyakori.

Addig ne hagyd ott a munkahelyedet, amíg biztos nem vagy abban, hogy hivatalos munka, amit elvállaltál, tényleg megkapod a pénzed, és - ami ugyanannyira fontos - tényleg tetszik ez a munkamód. Nem biztos, hogy visszavesz a főnököd.

2. Nyaralás közben fogsz dolgozni

A legtöbb nomád közösségi oldalán mást sem látsz, mint a világ különböző pontjairól feltöltött, szebbnél szebb, napsütéses-tengerpartos képeket. Bevallom, ebben én is bűnös vagyok

Megszokhatnánk már, hogy a Facebookra-Instagramra feltöltött képek soha nem a teljes valóságot mutatják. ​Szerintem nincs is ezzel baj - ki lenne kíváncsi olyan képekre, ahol az ember órákig egy szó nélkül, meredten bámul egy laptop képernyőjére. 

Nem bánom, itt egy:

thrive themes

Amikor nincs több hely az asztal körül, de dolgozni kell

Ami igaz, hogy az idődet - többnyire - magadnak osztod be, ezért egy délutáni sétát jobban megengedhetsz magadnak, mintha szigorúan 9-től 5-ig dolgoznál. Meg persze a hétvégék - de hétvégén már most is ráérsz. 

Emlékszem, amikor meglátogatott Lisszabonban az egyik legjobb barátnőm. Már majdnem három hónapja kinn voltam, ő pedig másfél hétre jött ki nyaralni. A megérkezése negyedik napján találkoztunk. Hamar rájöttünk, hogy ő lesz az én idegenvezetőm, és nem én az övé.... 

Nem helyhez és időhöz kötött munkát végzel, ezért miért is ne utaznál el egy országba, ahová mindig is vágytál, akár hónapokra is. De ha azért választanád ezt az életmódot, mert mostantól csak nyaralgatni akarsz egész évben, gondold át.

Munka közben nyaralsz néha, nem pedig nyaralás közben dolgozgatsz.

3. Többet nem fogsz stresszelni munka miatt

Ha rákeresel az online munkára neten, legtöbbször ilyen képeket találsz:

munka függőágyból

Ilyen pózban még chatelni sem tudsz rendesen a barátaiddal, nem hogy olyan munkát végezni, amiért pénzt is érdemelsz! 

Attól hogy nem kell egész nap egy ablaktalan irodában, műanyag széken ülve dolgoznod, szigorúan csak öltönyben vagy kosztümben, dolgoznod ugyanúgy kell - legalábbis, ha szeretnél megélni. 

Sok felesleges stressztől persze megkíméled magad, de ez nem jelenti azt hogy egész nap csak pihenni, meditálni fogsz. Sőt.

A munkavégzésed módja megváltozik - nem kell a -10°C-ban várnod a vonatra és igen, dolgozhatsz pizsamából egy bögre forró csokival a kezedben, ha neked úgy jó. Ettől még maga a munka nem lesz más. Lesznek határidők, túl nehéz feladatok, fogsz hibázni, és még sorolhatnám. 

4. Csak napi pár kattintás és meggazdagszol

Ez a kedvencem. Volt már vírusos a géped? Na, olyankor jönnek fel ilyen hirdetések (többek közt..) 

Ha ebből még nem jöttél rá, hogy ez kamu, akkor itt elmondom. Ez kamu.

Sokan azt hirdetik, azzal keresel pénzt, hogy rákattintasz egy hirdetésre. Még mutatnak is egy fotót a számlájukról, hogy ők milyen gazdagok lettek ettől, pedig alig dolgoznak. 

Kezdjük ott, hogy egy ilyen kattintás maximum pár forintot ér. Több ezerszer kell naponta kattintanod ahhoz, hogy egy alap magyar fizetés kijöjjön belőle. Amiből még lejön az adó. 

Szóval egy teljes napod így néz ki: ​

De ez még, ha bírod az unalmas, monoton munkát, belefér. A nagyobb baj az, hogy a legtöbbször csak elvégeztetik veled a munkát, de nem fizetnek ki.

Sokszor arra hivatkoznak, hogy csak bizonyos összeg felett utalnak, amit még nem értél el, de az is lehet, hogy többet nem hallasz a cégről.

​Ha pedig még arra is megkérnek, hogy fizess be valamennyi tagsági díjat, hogy elkezdj dolgozni, menekülj. Az állásinterjúkért sem fizetsz, miért fizetnél akkor beugrót, ha a munkád a neten van?

Ha valami túl jól hangzik, hogy igaz legyen, az általában nem is igaz - vagy legalábbis nem úgy, ahogy elsőre gondolnád. Mint mindenhol máshol, a neten is megpróbálnak átverni. Hogy ezt elkerüld, összeszedtem neked néhány hasznos tippet. 

5. Mindenki megért és támogat

Elsőre ez talán úgy tűnik kilóg a sorból, pedig épp olyan fontos, hogy tudd ezt, mielőtt belevágsz.

Jobb, ha előre felkészülsz, hogy sok olyan ember sem fogja megérteni, mit csinálsz, akitől a legjobban elvárnád. Sőt, legszívesebben átnyújtanál az embereknek egy Gyakran Ismételt Kérdések - lapot, mielőtt elkezdesz velük beszélgetni. Mint például: 

  • Ráérsz egész nap, miért nem jössz?
  • Akkor te most 2 hónapig nyaralni fogsz? 
  • Ha egész nap otthon voltál, miért nem volt időd megcsinálni a _____-t (helyettesíts be ide bármit, amit munkaidőben nem szokás csinálni)
  • De most ez akkor igazi munka?

.... és még sorolhatnám. De nincs is ezzel baj. Az ismeretlent sokan nem értik. 

Ha nem vagy biztos abban, amit csinálsz, könnyen zavarba hozhatnak mások. Ha viszont pontosan tudod, hogy ez a neked való út és akkor is boldoggá tesz, ha néhány ember még huszadjára sem érti, mit csinálsz, ne hagyd abba. Hamarosan azt veszed észre, hogy egyre magabiztosabb vagy és hamarosan rájössz, hogy rengeteg olyan ember van mint te.

Belevágsz?

Persze csak akkor fogod igazán tudni, tényleg neked való-e a digitális nomád életmód, ha kipróbálod. Ez a blog épp azért született, hogy ebben segítsek neked. 

Te mit gondolsz? Ha van erről véleményed, kérdésed, vagy szeretnéd megosztani a te történetedet, hagyj egy kommentet a cikk alatt! 

>