Bemutatkozás: Kozma Alexandra | DigitálisNomád.com

Merj máshogy élni

​Emlékszel még, milyen volt, amikor 10 éves voltál? 

Már nagyjából sejtetted, hogy nem hercegnő leszel, ha nagy leszel, mégis nagyok voltak az álmaid. Elképzeltél magadnak egy kalandos, izgalmas életet, amilyet a könyveidben olvastál.

Azt gondoltad, bejárod majd azokat a tájakat, amiket a tanterem falán nézegettél egy-egy unalmasabb órán és érdekes embereket ismersz majd meg.

Talán vártad a szeptemberi iskolakezdést (az új tankönyveket nyitogatni mindig izgalmas volt) de mindig elszomorított, hogy ezzel együtt vége a nyárnak, és neked újabb 9 hónapig egy iskolapadban kell ülnöd csendben, fegyelmezetten. 

Ugorjunk pár évet előre.

Mit gondolsz, örülne-e a 10 éves kori önmagad, ha találkozna veled? Továbbra is úgy érezné, megéri átvészelni azért az iskolás éveket, ami majd utána jön? 

​Vagy csalódott lenne, hogy pár év alatt el is felejtetted, amire akkor vágytál. Hogy iskola után önként beülsz egy osztályteremtől alig különböző, ablaktalan irodába, ahol megmondják, mikor ehetsz, de a nevedet hetekig tart mire megtanulják. 

Amiatt, hogy pontosan azt csinálod, amit kiosztanak neked, és továbbra sem szólalhatsz meg, ha a te véleményed eltérő. 

Hogy még a nyári szünetnél is jobban kell értékelned a nehezen kapott szabadságot.​ 

Hogy úgy, mint anno az iskolában, továbbra is gyomorgörcsöd van a 'hétfő' szó hallatán...​

Sokan még mindig azt hiszik, nincs más választásuk, ha keményen akarnak dolgozni és megélni.

Ideje lenne, hogy ezt végre kiverjük a fejünkből.

Magyarországon egyre többen kezdenek digitális nomádként élni, de ez még közel sem annyira elterjedt, mint sok más országban. 

​A célom ezzel a honlappal az, hogy közelebb hozzam hozzád ezt az életmódot tanácsokkal, tippekkel, történetekkel.  

Gyere, csináljunk belőled is digitális nomádot és tegyük büszkévé azt a 10 éves kisiskolást. 🙂 ​

Mit jelent az, hogy digitális nomád?

Ahány ember, annyiféle definíció van erre, de a lényeg: A munkádhoz szükség van egy számítógépre, laptopra, vagy tabletre - innen a 'digitális' - és nem köt helyhez. Tehát amíg a munkád el van végezve, mindegy honnan dolgozol.

Tényleg mindegy.

Akár a Kínai Nagy Falon ülve is, ha bejön a wi-fi, bár nem hiszem, hogy túl kényelmes lenne. 🙂 Ez már választ is ad arra, miért 'nomád'. 

De ami az igazi különbség ez és az utazós munkák között (idegenvezető, stewardess, követ), hogy nincs megszabva, hova utazhatsz, sőt egyáltalán nem kell utaznod, ha nem akarsz!

Ha a legjobb barátnőd csak egy napot ér rá találkozni​, vagy a testvéred hétköznap tartja az esküvőjét, te akkor is ott tudsz lenni. Számíthatnak rád.

Mit nem jelent? 

Ez mind szép és jó, de ne feledd, hogy semmit nem adnak ingyen. Ha arra vágysz, hogy egész nap otthon/a parton/egy kávézóban ülve nézhess sorozatokat, ez az oldal nem neked való. 

Digitális nomádként persze egy ideig ezt is megteheted, de ha meg is szeretnél élni, ugyanúgy dolgoznod kell, mint bárki másnak - sőt néha talán többet is. Főleg, ha saját vállalkozásod van.

Ez az életmód nem való mindenkinek. Ha téged mégis érdekel, itt elkezdheted olvasni a bejegyzéseimet

Biztos észrevetted, életmódnak hívom ahelyett, hogy csak egy más munkavégzési módról beszélnék. A legtöbb ember gondolkodásmódja gyökeresen megváltozik, amint bekerül ebbe a világba. De erről majd később. 

Ki  vagyok én?

A gimi 11. osztálya óta azon aggódtam, mi legyen belőlem. Milyen szakot válasszak az egyetemen, amiből meg is tudok élni, szeretem is, elfogadott is...

Végül úgy döntöttem, csak arra koncentrálok, hogy mit szeretek, ezért olasz-angol szakon kötöttem ki. Bár tényleg ez állt akkor legközelebb hozzám, azon mégis aggódtam, hogy fogok én ezzel munkát is találni. 

Ekkor hallottam először, hogy biztonságosan is lehet interneten dolgozni - és mivel az angoltudásom megvolt hozzá, belevágtam. Eleinte csak heti pár órában írtam, szerkesztettem cikkeket, dokumentációkat, és mire lediplomáztam, egyértelmű volt, hogy főállásban is így akarok dolgozni. 

Ez volt 2015 közepén. Azóta kipróbáltam pár munkát (tartalomszerkesztés, ügyfélszolgálat, online marketing), mindegyiket interneten, laptopról, helyhez kötés nélkül. A mostani munkámat már nem csak a digitális nomád életmód miatt szeretem! 

Másfél év alatt 3 országban is éltem hónapokat, és ami még jobb: amikor hazajövök, nem csak pár napom van a családra és a barátokra. Közben persze mindig a legújabb kalandot tervezem 😉 

Jól hangzik? Akkor maradj naprakész!

Kövess a Facebookon...

...vagy iratkozz fel a hírleveleimre!

>