Digitális Nomád Blog - az összes eddigi cikk | DigitálisNomád.com

Mit jelent az, hogy digitális nomád?

Néhány évvel ezelőtt, amikor ezt a blogot kezdtem, alig volt pár ember Magyarországon, aki hallotta már a "digitális nomád" kifejezést. Szinte egy cikket sem lehetett találni a témában, és a legtöbben vagy nevettek a szokatlan szókapcsolat hallatán, vagy felvont szemöldökkel várták a magyarázatot.

2020-ra a Google már több mint százezer találatot ad ki erre a kifejezésre.

Feltűnt a napokban, hogy sok ember számára még mind a mai napig nem világos ez, ezért úgy döntöttem, összefoglalom, miről is van szó. 

Olvass tovább

Viszlát, Chiang Mai!

A nappalim közepén álltam. Körülöttem a helyükről kirántott fiókok, táskák, könyvek, edények, és leürített polcok tartalma. 

Hogy jutottam el idáig egyetlen gurulós bőrönd és egy nappali hátizsák után? 

Alig két napom volt felszámolni a lakásomat Chiang Mai-ban, amiben addigra már 8 hónapja laktam. Előtte pár utcával arrébb laktam 3 hónapig, azt megelőzően pedig a Jed Yod városnegyedtől pár percre található Nimmanban, közel 5 hónapon át. 

Ahogy ott álltam a lakásban, rádöbbentem, mennyire könnyű észrevétlenül a minimalista nomád életmódról gyűjtögető életmódra váltatni.

De eljött az idő a költözéshez, a fent említett egyetlen bőrönddel.

Olvass tovább

Főállású fotós leszek – Fotós Konferencia Vállalkozóvá váláshoz (vendégcikk)

Lisztik Erika vagyok, fotós.

A konferencia ötlete onnan indult, hogy rengeteg fotós workshop hirdeti magát olyan általános témákkal kapcsolatban, mint: zársebesség, fények, pózok, beállítások, retusálás, marketing, stb.

El is jut az ember odáig, hogy évek alatt bevásárolt méregdrága felszereléseket, elment különböző tanfolyamokra, később elvégzett egy okj-s tanfolyamot is és gyakorolt. Majd előbb-utóbb elkönyvelte, hogy milyen jó hobbit választott magának! Ilyenkor már elég sok idejét leköti ez a tevékenység, alkalmanként esetleg pénzt is keres vele, így akár kárpótolhatja is azt a sok időt, amit belefektetett.

De akkor miért nem vállalkozik?! „Azt azért nem! Húú, az már vékony jég!”

Olvass tovább

Könyvkiadás Amazonon II. – Milyen könyvet adj ki? (Tipp: nem kell, hogy tudj írni)

A könyvkiadás hallatán a legtöbbünk azonnal bepánikol: "De hát nem vagyok író, nem adhatok ki könyvet!"

A jó hír, hogy nem is kell tudnod írni ahhoz, hogy pénzt keress könyvkiadással.

Ebben a cikkben adok pár ötletet arra, hogy milyen könyveket publikálhatsz a szokásos regényeken kívül.

A cikksorozat első részét itt találod.

Olvass tovább

Könyvkiadás Amazonon I. – A történetmesélés szerelmeseinek

Van az az égető vágy, hogy elmondanád, leírnád, tudatnád a világgal mindazt, ami a fejedben van; emlékek, történetek, képes csodák amiktől hevesebben ver a szíved.

Ez a hívogató hang, hogy mindezt megoszd, már ott cseng a füledben, de hogy a tintába öntött gondolataidat idegenek olvassák, talán megijeszt.

Ez nem ismeretlen számomra sem, és szentül hiszem, hogy minden író, költő és mesemondó meg kellett küzdjön ezzel alkotói élete aranyvörös hajnalán.

Ha már átestél ezen, merre tovább? Ha már a méregfogú kritika épít s nem rombol, ha már igaz szívvel írsz, meg sem hallva kételkedőt és kétely keltőt, mit kell tenned, hogy álmaid félénk csírája zöldellő formába robbanjon és ezerszínű virággal ünnepelje győzelmed napját?

Engedd meg, hogy egy egyszerűbb hangnemre váltva adjak kulcsot pár ajtóhoz. Amit olvasni fogsz, sokak számára lehetőséget, másoknak akadályt jelent.

Teljesen rajtad áll, hogy Te miként látod majd.

Olvass tovább
2

Elegem lett a vízumfutásokból…

Azt kell hogy mondjam, nem így terveztem ezt a nyarat. 

Idén tavasszal nálam is eljött az, ami minden digitális nomádnál eljön pár év után: elegem lett az állandó utazásból. A folyamatos vízumfutásból, repjegy-vadászatból, címkeresgélésből, kipakolásból, bepakolásból, búcsúzkodásból... Elérkezett az idő a stabilabb élethez.
Olvass tovább

Mit tegyél jetlag ellen?

Az elmúlt 12 hónapban hatszor repültem át egy kontinensről egy másikra.

Azt gondolhatnád, ennyi év utazás után már hozzászoktam a hosszú repülésekhez és időzóna-váltáshoz.

Hát... nem. 

Sőt, annyira nehezen viselem, hogy másfél éve a fejembe vettem, addig nem nyugszom, amíg nem találom meg a jetlag ellenszerét.  

Megtaláltam, és most meg is osztom.

Olvass tovább

Mielőtt Thaiföldre utazol

Amióta belevágtam a helyfüggetlen életmódba, már negyedjére térek vissza Thaiföldre. Ezen belül is az észak-thaiföldi Chiang Mai az, ami ilyenkor hónapokra az otthonommá válik. Azt, hogy mi olyan jó Chiang Mai-ban és mennyiből tudsz kihozni egy hónapot, ebben a cikkben részletesen leírtam

Thaiföld persze nem csak a digitális nomádok között annyira népszerű. A legtöbb kalandvágyó ember bakancslistáján ott szerepel, legyen az ok pihenés a tengerparton, kirándulás a dzsungelben, önmagad felfedezése, a thai kultúra, az elefántok vagy a Pad Thai. Szerintem már a legutóbbiért is megéri Thaiföldre utazni 😉 

Mi kell ahhoz, hogy Thaiföldre utazz? Mit kell elintézned, és mire figyelj? Hogyan foglalj repjegyet, szállást, intézd el a vízumot és biztosítást? Hogyan készülj fel az utazásra? A bejegyzés elsősorban digitális nomádoknak szól, de bárki számára hasznos lehet, aki a szervezett utazás helyett egyénileg szeretne belevágni a kalandba.

Olvass tovább

Vízumfutás Burmában

Két órával a járatod indulása előtt elutasítják a vízumodat azzal az indokkal, hogy a törvény szerint tilos Airbnb-ben megszállni. Egy órával a felszállás előtt, már sorállás közben a reptéren mégis megkapod az emailt, hogy mehetsz.

De nem adják ki a repülőjegyedet, mert ez az email nincs kinyomtatva. Hiába van ugyanaz rajta a telefonodon. Elküldenek egy reptéren kívüli kávézóba, ahol csak telefonos applikációval nyomtathasz, máshogy nem.

Az óra ketyeg.

Olvass tovább
online munka, távmunka angoltudás nélkül

Lehetsz digitális nomád, ha nem beszélsz angolul?

Körülötted egyre többen kezdenek bele online vállalkozásba, vállalnak szabadúszó munkát, dolgoznak otthonról vagy utazás közben. A csapból is ez folyik. 

Téged is érdekelne, mégsem tudod, hogy fogj bele - bárhol is próbálsz többet megtudni erről az egészről, végül mindig angol nyelvű oldalakon találod magad. Tényleg csak aloe verát árulhat az, aki távmunkában dolgozna, de nem beszél jól angolul? 

Olvass tovább

6 ok, amiért neked is ki kell próbálnod az egyedül utazást

Vannak, akik még mindig úgy gondolják, hogy aki egyedül utazik, annak vagy nincs senkije, vagy épp súlyos érzelmi válságban szenved. 

Sokan azt sem tudják elképzelni, hogy egyedül beüljenek egy pesti kávézóba, hát még, hogy felüljenek egy repülőre, és heteket, hónapokat a családjuk és a barátaik nélkül töltsenek a világ egy másik pontján.

És, hogy közben még jól is érezzék magukat és ne csak a telefonjuk mellett üljenek az otthoniak hívását várva? Nem, ilyen biztosan nincs... 

Olvass tovább

Hogyan növeld az Instagram követőtáborodat (és mégis miért jó ez neked)?

A sok Instagram követő vajon csak egy vanity number, ami csak az egodat növeli, vagy tényleg számít, hányan követnek? 

 Ma már egy Airbnb szobát se tudsz úgy foglalni, hogy ne legyen valamiféle értékelésed a jövendőbeli szállásadóid számára.

Már nem a biólógia jegyeid átlaga és plusz pontjaid száma a lényeg, mint az iskolában, hanem a megbízhatóságodé, a pontosságodé, az, hogy mennyire dolgozol keményen, mennyire vagy segítőkész, és persze, a leggyakoribb: hogy mennyire vagy népszerű. 

Aki népszerű, abban megbízunk. Ez egyszerű pszichológia. 

Követőket és lájkokat persze még a tinilányok is szeretnek gyűjteni a legújabb csücsörítő szelfijükkel, de ha szeretnél beindítani egy honlapot, vállalkozást, vagy más módon pénz keresni az interneten, érdemes minél több embert megfognod a közösségi oldalakon. 

Olvass tovább

Cselekedj!!

Sokat tanultam az emberekről, amióta utazom. Minél többet beszélek különböző korú, nemű, származású emberekkel, annál jobban úgy érzem, nem ezek a dolgok tesznek minket különbözővé. Egy bizonyos szinten mindannyian egyformák vagyunk. 

Ami igazán különbséget tesz közöttünk, az az, hogy hogyan cselekszünk. Nap mint nap.

Olvass tovább

Mennyibe kerül egy hónap Chiang Mai?

Thaiföldre utazni sokkal nagyobb luxusnak tűnik, mint egy buszos körút Olaszországban. Közel egy nap utazás egy idegen kontinensre, egy magával ragadó kultúra, örök nyár és kókuszevés a pálmafák alatt...

De vajon tényleg olyan luxus ez, ami csak a gazdagoknak adatik meg? Olvasd el, mennyibe kerül egy hónap a digitális nomád fővárosban, Chiang Mai-ban, mielőtt lefoglalod azt a buszos túrát.

Olvass tovább

400 nomád egy teremben, avagy milyen volt a Nomad Summit?

Amikor elkezdtem online dolgozni, azt mondták, egyenes utat választottam a magányhoz.

a sorral a hiba?

Valahogy így 🙂

Én voltam a különc, aki másoktól eltérően nem utazott be minden reggel az irodába, nem állt sorba a fénymásolónál és nem futott, hogy elérje a 17:50-es tömött vonatot, hogy időben hazaérjen. 

Én voltam az, akinek minden héten legalább egyszer el kellett magyaráznia, mégis mit csinál és hogyan. Meg, hogy ez "igazi" munka-e.

Ezért jelentett sokat, amikor néhány hónapja először találkoztam a "digitális nomád" kifejezéssel - végre valami, ami tökéletesen magába foglalja azt, ami vagyok! 

Akkor döbbentem rá, hogy a világ minden táján többezer fős nomád közösségek vannak. Nem vagyok egyedül

Olvass tovább

Kiskapu a röghöz kötésben?

Emlékszem még a beiratkozás napjára az egyetemen.

Ahogy bementem az előadóba (amit a gimis termek után alig vártam, hogy lássak), egyből leültettek. Már várt rám az előre kikészített, címeres dokumentum, mellette egy tollal, az aláírásomra várva. 

Körülnéztem, és láttam a felháborodás és beletörődés keverékét a többiek arcán. "Tök mindegy, úgyis alá kell írnom, ha egyetemre akarok járni. Fizetni meg nem fogok, ha már felvettek államira" - mondták ott páran.

A lehető leggyorsabban, enyhe undorral az arcukon, a szerződés végére lapoztak és aláírták, hogy tovább ne is kelljen erre gondolniuk. 

Egy ideig én is azt hittem, hogy nem élhetek majd külföldön, vagy dolgozhatok egy külföldi cégnek anélkül, hogy szabályt ne szegnék. Aztán rájöttem, hogy ez nincs teljesen így

Olvass tovább

Nem megy a munka? A 6 leggyakoribb hiba és ellenszerük

Még a mosást be kell raknom. Most jut eszembe, szomjas vagyok. Csak még egyszer felnézek Facebookra. Hány ember is lakik Alaszkában? Erre még gyorsan rákeresek.... 

Ismerős érzés? Velem folyton előfordul. 

Ha nem munkahelyen végzed a munkádat, ahol mindenki dolgozik körülötted és a főnököd bármikor számon kérhet, még nehezebb a dolgod.

Talán ez a legnagyobb kihívás, amire számíthatsz, ha te is online szeretnél dolgozni. 

Olvass tovább
>