Hogyan szerezz több Instagram követőt (és mire jó ez neked)?

Hogyan növeld az Instagram követőtáborodat (és mégis miért jó ez neked)?

A sok Instagram követő vajon csak egy vanity number, ami csak az egodat növeli, vagy tényleg számít, hányan követnek? 

 Ma már egy Airbnb szobát se tudsz úgy foglalni, hogy ne legyen valamiféle értékelésed a jövendőbeli szállásadóid számára.

Már nem a biólógia jegyeid átlaga és plusz pontjaid száma a lényeg, mint az iskolában, hanem a megbízhatóságodé, a pontosságodé, az, hogy mennyire dolgozol keményen, mennyire vagy segítőkész, és persze, a leggyakoribb: hogy mennyire vagy népszerű. 

Aki népszerű, abban megbízunk. Ez egyszerű pszichológia. 

Követőket és lájkokat persze még a tinilányok is szeretnek gyűjteni a legújabb csücsörítő szelfijükkel, de ha szeretnél beindítani egy honlapot, vállalkozást, vagy más módon pénz keresni az interneten, érdemes minél több embert megfognod a közösségi oldalakon. 

More...

Én elsősorban az Instagramra koncentrálok, mert azt találtam eddig a leghatékonyabbnak (mégis, használ itthon bárki Twittert?), és az utazásaimról készült fotóim, amiket megosztok Instagramon, erősen kapcsolódnak a témához, amivel foglalkozom (digitális nomád életforma). 

Épp ezért megosztok veled néhány tippet, amivel növelheted az Instagram követőid számát - és vele együtt azokét is, akiket érdekel, amit csinálsz. 

1. A felhasználóneved

Mint sokan mások, eleinte én is a saját nevemet használtam felhasználónévként. Persze, ha kiemelkedően jó a profilod és sok időt szánsz rá, vagy már ismertebb a neved, ez is működhet, és a personal branding-nek is megvannak az előnyei.

Az én esetemben ez nem így volt, ezért a blog indulásával egy időben 'digitalisnomad'-ra változtattam a felhasználónevemet.

Mivel többet elárul a témáról, mint a saját nevem, ráadásul eléggé hasonlít az angol 'digital nomad' szóra, szinte azonnal elkezdett pár ember követni, hiszen ezzel az új névvel már megjelentem, ha valaki rákeresett a kifejezésre. 

Ebből jön a következő pont:

2. A téma​

Ha valakinek nagyon tetszik a kép, amit feltöltöttél, jó eséllyel rá fog kattintani a profilodra, hogy megnézze a többi képedet. 

Nagyobb az esélye, hogy elkezd majd követni téged, ha a többi képed is hasonló.

Ez nem jelenti azt, hogy mindig ugyanarról kell posztolnod, de ha egy fekete-fehér, művészi képed miatt érkezik valaki a profilodra, de a többi képeden a kiscicáid játszanak, amit a mobiloddal vettél fel, kicsi az esélye, hogy úgy dönt, látni szeretné a jövőben az összes képet, amit kiteszel. A lényeg a konzisztencia. 

Nézd meg az én Instagram oldalamon, hány lájkot kaptak az igényes, utazós képek (élen az elefántos képpel), és mennyit azok, ahol a barátaimmal vagyok. Bár nekem az emberi kapcsolatok erősen kapcsolódnak a digitális nomád léthez, az emberek mégis főleg a kalandok miatt követnek, amiket ők jelenleg nem élhetnek át. Az átlagos mindennapokra ritkán kíváncsi az esőben vonatra várakozó Instagramozó...

Hasonlítsd össze az engagement-et a két bejegyzésen

Gyorsabbal szerzel követőket (egyébként feliratkozókat, vásárlókat is), minél szűkebb témával foglalkozol (angolul ezt niche-nek hívják). Rengeteg fitness instagram van, de női fitness? Aki csak kettlebell-lel tornázik? És még nyersvegán is? A fitnessrajongó nyersvegán lányok szívesebben fognak téged kövezni, mint egy minden sportra kitérő oldalt. 

Amellett, hogy legyen összefüggés a képeid között, fontos, hogy kapcsolódjon a weboldalad, webshop-od, YouTube csatornád (és így tovább) témájához. Ha ételekről írsz, éttermet reklámozol vagy főzöl, akkor ehhez kapcsolódó képeket tölts fel, másról ne. 

Így az, aki a profilodra kattint, mert látott egy ínycsiklandó desszertet vagy rövid receptvideót, valószínűleg érdeklődik receptek és a főzés iránt, szóval nagyobb az esélye, hogy a célközönségedbe tartozik.

De hogyan fog minél több ilyen ember megtalálni? Olvass tovább! 

3. A hashtag-ek

Biztos te is észrevetted, hogy minél több képet lájkolsz egy adott témában, annál több hasonló képet és videót fog mutatni neked az Instagram. Ebben pedig elsősorban a hashtag-ek segítenek, vagyis a kis cimkék, amiket a képleírásba írsz a kettőskereszt (=hash) után. 

Sokan emellett rá is keresnek azokra hashtag-ekre, amik érdeklik őket, például egy márkára, ha épp vásárolni akarnak, egy városra, ha utazni készülnek, egy étel nevére, ünnepekre inspirációért vagy csak a hangulatért, elefántokra, mert az elefántok menők.

Épp ezért számít, hogy mit írsz a kettőskereszt után.

Ha rákeresel egy-egy hashtag-re - vagy amint elkezded írni a hashtag-et a képleíráshoz - meg tudod nézni, hogy korábban hányan használták azt. Ha nagyon kevesen, valószínű, hogy az a szó ritkán jut az emberek eszébe, tehát nagy eséllyel rákeresni is ritkán szoktak.

A másik véglet, ha egy hashtag túl gyakori, például #love #picture #holiday és így tovább. Az ilyen szavakat több milliószor használták már (a #love hashtag-et már több mint egymilliárdszor!). 

Próbáld ki, keress rá egy ilyen hashtag-re, és nézd meg, a legújabb 10 képet mennyi ideje posztolták. Valószínűleg mindet kevesebb mint 5 másodperce. A posztod gyorsabban tűnik el a semmibe, mint amennyi ideig tartott leírni a hashtaget. 

Az ilyen sokat használt hashtageket másodpercenként használja valaki. Tehát az adott hashtag alatt a "Most recent" vagyis legfrissebb képek alatt nagyjából pár másodpercig leszel te. Ha valaki csak fél órával azután keres rá a szóra, hogy használtad, már esélytelen, hogy megtaláljon.

Próbálj megtalálni az arany középutat. 

Hány hashtaget használjak? 

Az Instagram jelenleg képenként 30 hashtag-et enged használni. Érdemes ezt kihasználni, hogy minél több szó alatt megtalálható legyél. 

A legfontosabb szabályok

  1. Ne használj olyan szavakat, amire senki nem keres rá. Sokan teljes mondatokat használnak hashtag-ként, ezeknek általában semmi értelme. #neírjhülyeséget.
  2. Törekedj rá, hogy minél szűkebb, a témához kapcsolódó szavakat használj. Ha nincs ötleted, milyen szavakat használj, ez az oldal segíteni fog.
  3. Használj 20-30 hashtaget. Minél több, annál nagyobb eséllyel találnak rád. Persze olyanokat, amik szerinted érdeklik a célközönségedet és tényleg kapcsolódnak a témádhoz, különben, ha az Instagram érzékeli, hogy random tageket használsz, egyáltalán nem fog a javasolt képek között megjelenni másoknál! 
  4. Használj magyar hashtageket is, ha magyar közönséget gyűjtesz. Azt viszont nem javaslom, hogy csak magyar szavakat válassz, mert sok magyar felhasználó, főleg a fiatalabb korosztály, ugyanúgy angol szavakra keres rá. 

4. A képleírás

Még mielőtt nekiesel a hashtageknek, írj valami "emberit" is a képről. A legjobb, ha valami hosszabbat is tudsz írni, esetleg felteszel egy kérdést, amire a követőid tudnak válaszolni. A képed népszerűsége a kommentek számáról is függ. Minél többen kommentelnek a képed alá, annál több embernek jelenik majd meg a bejegyzésed.

Persze, a rövidebb leírás is megteszi, de ha egyből a hashtag-ekkel kezded, sok emberben azt a benyomást keltheted, hogy kizárólag a lájkgyűjtés miatt posztoltál, emellett hozzászólásra is kevésbé buzdítod a népet. 

A képleírásodban biztathatod is az embereket, hogy kövessenek, látogassák meg a honlapodat, írjanak neked, és így tovább, de ne csak amiatt posztolj egy új képet vagy videót, hogy ezt kiírhasd. Maradj konzisztens a tartalommal, amit kiraksz! 

A legtöbben hamar rájönnek, hogy nem a minőségi tartalom a célod, csak a klikkvadászat, és spam-re senki nem kíváncsi. 

5. A profilod leírása 

Ha betartod a fenti szabályokat, amikor új képet vagy videót posztolsz, sokkal több ember fog a felhasználónevedre kattintani, ezért fontos, hogy a profilod leírása is egyértelmű legyen. 

Ráadásul, ez az egyetlen hely Instagramon, ahová linket írhatsz.

(Update: végre az Instagram-sztorik is engednek linket, ami 24 órán át látható)

A blog indulásakor ezt a leírást használtam: 

instagram követők és leírás digitális nomád

A link a blog kezdőlapjára vezetett, ahol a hírlevélre feliratkozók letölthetik az ígért anyagot. 

És hogy működött-e? Íme a holnapra érkező, magyar emberek száma, amíg ezt a felhasználónevet és profil leírást használtam. (Azóta lecseréltem). 

instagram látogatottság digitális nomád

Az indulási hónapokban ennyien érkeztek Instagramról az oldalra a fent látható egy linknek köszönhetően (katt a képre a teljes méretért)

A holnapra látogatáson felül sokan fel is iratkoztak a hírlevelemre, és többen érdeklődő üzenetet is írtak.

Számomra itt vált világossá, hogy érdemes az Instagrammal foglalkoznom.

6. Kerülj be a nagyok közé

Sok olyan fiókot találsz Instagramon, ami nem a saját fotóit használja, hanem egy témán belül összegyűjti mások fotóit.

Ezek a fiókok a leírásukban is arra biztatnak, hogy használd az ő saját hashtag-jüket, vagy jelöld be őket a fotódon, hogy megtalálhassák. Ha elég jónak tartják, akkor kiteszik a saját oldalukra - persze, a te felhasználóneveddel együtt. 

Ezek általában hatalmas követőtáborral rendelkeznek, ezért nem könnyű bekerülni, de ha egyszer kikerül egy fotód, rengetegen rátalálnak majd a profilodra. 

Néhány példa erre:

Ha a saját fotód alatt használod a #visitengland hashtaget, kikerülhetsz erre az oldalra. Már csak egy szép fotó kell Angliáról.

instagram

Jól sikerült a fotó a reggelidről? Ezzel a hashtaggel talán többszázezer embernek megmutathatod

yoga instagram követők

Mutasd meg közel egymillió embernek, hogy megy a jóga. Ezúttal hashtag helyett taggeléssel van esélyed bekerülni.

Ahhoz, hogy ilyen fiókokat találj, kutakodnod kell egy kicsit. A legegyszerűbb módja ennek, ha rákeresel népszerű hashtagekre, amit többszázezren, vagy akár többmillióan használtak már (attól függően, mennyire szűk a témád), és ezen belül megnézed a legnépszerűbb posztokat. 

7. Legyél aktív! 

Bár határozottan sokat jelent, ha az eddigi lépésekre figyelsz, gyors eredményt nehéz így elérni. 

Ha azt szeretnéd, hogy minél hamarabb megtaláljon a célközönséged, keress rá te is a témádhoz kapcsolódó hashtagekre, profilokra, helyszínekre, és kezdd el ezeknek az embereknek lájkolni a bejegyzéseit, kommentelni a képeik alá és követni őket, persze csak, ha tényleg úgy érzed, kapcsolódik a témádhoz. 

8. Ha nincs időd....

Nem lenne kerek ez a bejegyzés anélkül, hogy ne szóljak pár szót a robotokról. 

Ezek az automata lájkoló-követő robotok semmi mást nem csinálnak, mint hogy a 7. lépésben leírtakat helyetted elvégzik. 

Persze, beállíthatod, hogy milyen embereket szeretnél megcélozni, melyik országban, milyen érdeklődési körrel, és bár az automata kommentelést túlzásnak tartom (hogy tudnál kommentelni hitelesen egy olyan kép alá, amit sosem láttál?), én nem ellenzem, hiszen még ebben az esetben sem fog senki akarata ellenére lájkolni, követni téged, vagy a linkedre kattintani a leírásodban. 

Még ebben az esetben is csak az fog követni, és csakis szabad akaratából, akinek tetszik a profilod, amihez persze továbbra is követned kell az 1-6. lépésben leírtakat. 

Ha úgy döntesz, ezt a megoldást választod, fontos, hogy nagyon precízen állítsd be, hogy milyen felhasználókat szeretnél bevonzani.

Bár a legtöbben szívesebben követik azt, aki a közösségi oldalakon népszerű(nek tűnik), semmi más értelme nincs, ha olyan emberek követnek, akiket nem is érdekel, amiket csinál, hiszen belőlük sosem leszek feliratkozók, ügyfelek, vásárlók, vagy bármi is a célod. 

Sokan visszaélnek ezekkel a robotokkal, ezért az Instagram csapata igyekszik visszaszorítani a számukat. Pár oldal, ahol találsz ilyen robotot: 

Mire jó még a sok Instagram követő? 

Amellett, hogy sok követővel sok embert tudsz egy bizonyos oldalra irányítani, ha rendszeresen posztolsz valamit, azzal emlékezteted is a követőidet saját magadról, vagy a márkádról. (brand awareness)

Ez akkor is jól jön, amikor éppen valami újat szeretnél bejelenteni (pl. új cikket írtál vagy új YouTube videót töltöttél fel, esetleg új termék jelent meg a webáruházadban), amit egy egyszerű bejegyzés vagy Instagram story formájában közölni tudsz a már meglévő követőtáboroddal is, vagy feltenni a célközönségednek egy kérdést. 

De ha nem is szeretnéd a saját holnapodat, márkádat te magad kiépíteni, vannak olyan cégek, amik pont téged keresnek. 

Mivel sok cég felismerte, mennyire népszerű az Instagram, hajlandóak fizetni is azért, ha kiraksz egy képet az Instagram profilodra, amin épp pl. a ruhájukat viseled, vagy a bögréjükből iszol. Ez az influencer marketing.

Az, hogy mennyit lehet ezzel keresni, attól függ, hány követőd van - a legtöbbször pár ezer a minimum. Van, aki pedig nem fizet, hanem ingyen termékeket küld.

Néhány oldal, ahol lehet ilyen cégeket találni: 

Ha szponzorokat keresel, érdemes személyesen megkeresned a cégeket, és email-t írni nekik. A legtöbb Influencer így találja meg a legjobb ajánlatokat.

Te használsz Instagramot? 

Neked van Instagram profilod, amit aktívan használsz? Szoktál figyelni ezekre a részletekre, amikor feltöltesz valamit, esetleg átirányítod a követőidet valahová?

Remélem, néhány info a hasznodra válik. Kommentben várom a visszajelzésedet! 

>